במדריך השלם לתביעות נזקי גוף, פרק א' דיברנו על עילת התביעה הנפוצה ביותר בנזקי גוף, היא הרשלנות, וגם על עילות תביעה נפוצות פחות. דיברנו גם על שני המבחנים לקשר סיבתי, סיבתיות עובדתית וסיבתיות משפטית. בפרק ב' של המדריך נדון בסוגים השונים של נזקי גוף על פי דיני הנזיקין בישראל, שני סוגי הפיצויים וגם נלמד כיצד מחשבים את הפיצוי.
חשוב לדעת כי במקרה של נזקי גוף, מטרת הפיצוי הכספי היא השבת המצב לקדמותו, ככל הניתן. לצורך כך, בית המשפט ינסה להעריך את שווי הנזק שנגרם לנפגע ויחייב את המזיק לשלם לניזוק פיצוי כספי אשר יעמיד אותו במצב דומה לזה בו היה, אלמלא נפגע.
שני סוגים של נזקי גוף
הפסיקה המשפטית מבחינה בין שני סוגים של נזקי גוף:
נזק ממוני
נזק אשר ניתן למדידה באמצעים כספיים:
- אובדן השתכרות: הפסד הכנסה מעבודה, הפסקת קריירה וירידה ברמת החיים.
- הוצאות רפואיות: עלות ניתוחים, תרופות, השתלות וטיפולים רפואיים שונים הכרוכים במצב הרפואי שנגרם כתוצאה מהנזק.
- הוצאות שיקום: עלות פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, הדרכה תעסוקתית, טיפולים פסיכולוגיים לשיקום מהפגיעה הגופנית.
- עזרה ביתית וסיעוד: עלות העסקת איש ניקיון, מטפל או מטפלת, מלווה לאדם עם מוגבלות שנגרמה.
- הוצאות נלוות: כגון הוצאות נסיעות לטיפולים רפואיים, עלות רכישה והתקנה של ציוד מיוחד, עלויות הנגשת הרכב, הנגשת הבית, התאמת דיור וכיוצא באלה.
חשוב לדעת: "לא ביקשת – לא קיבלת", בית המשפט לא יפסוק פיצוי שהתובע לא ביקש ולא הוכיח באופן משכנע כי הפיצוי מגיע לו בזכות. לכן חשוב ביותר לתעד בקפידה כל סוג של הוצאה ונזק ממוני שנגרם לכם.
נזק לא ממוני
נזק שאינו ניתן למדידה באמצעים כספיים:
- פיצוי בגין כאב וסבל גופני.
- פיצוי בגין אובדן איכות חיים וסבל נפשי, כגון מצבים של אי נוחות, מוגבלות, תסכול, דיכאון, אובדן תחושת העצמאות וכדומה.
- פיצוי בגין פגיעה בהנאות החיים ופגיעה בשמחת החיים.
- פיצוי בגין פגיעה בשמו הטוב של אדם.
באופן טבעי, נזק לא ממוני קשה יותר לכימות. גובה התשלום שיושת על הנתבע בגין נזק לא ממוני נקבע על פי שיקול דעת בית המשפט, על בסיס הראיות המובאות בפניו.
שני סוגים של פיצויים
דיני הנזיקין בישראל מגדירים שני סוגים של פיצויים:
נזק מיוחד
המונח "נזק מיוחד" מתייחס לנזק אשר כבר התגבש בפועל עוד בטרם הגשת התביעה. נזק מיוחד כולל נתונים מדוייקים, כאשר התובע דורש פיצוי בגין הוצאות ונזקים אשר נגרמו לו בעקבות אירוע גרימת הנזק עד למועד פסק הדין.
במסגרת הנזקים המיוחדים נכללים:
אובדן השתכרות עבר: פיצוי בגין ימי היעדרות שנגרמו לניזוק בפועל בעקבות הפגיעה, אשר לא קיבל תגמול בעדם מהמעסיק או מהמוסד לביטוח לאומי.
הוצאות רפואיות שכבר הוצאו, כולל הוצאות בגין טיפולים רפואיים ותרופות , הוצאות נסיעה לטיפולים רפואיים וכדומה.
הוצאות סיעוד במידה ונדרשו לניזוק בעקבות התאונה, או עזרה במשק הבית בעקבות פגיעה בתפקוד הניזוק.
בית המשפט מחייב את התובע כי לשם קבלת פיצוי בגין נזקים מיוחדים עליו להציג ולהוכיח באופן מדויק את היקף הנזק שנגרם לו על ידי המזיק, באמצעות הצגתם של קבלות וחשבוניות בגין הוצאות, אישורי מעביד אודות הפסדי שכר וכיוצא באלה.
נזק כללי
המונח "נזק כללי" מתייחס לנזק עתידי ממנו עשוי הניזוק לסבול בעתיד בעקבות אירוע גרימת הנזק. בית המשפט אמור לחייב את המזיק בגין נזקים עתידיים אלו על בסיס אומדנים והערכות בנוגע להיקף הנזקים, על בסיס נתוניו האישיים של הניזוק, בכללם חומרת הפגיעה שאירעה לניזוק, גילו של הניזוק, מקצועו, גובה משכורתו וכדומה.
במסגרת הנזקים הכלליים נכללים:
- פיצויים בגין אבדן השתכרות לעתיד: שיעור הפגיעה המוערך בשכרו הפוטנציאלי של הניזוק, בעקבות הנזק שנגרם לו.
- הוצאות רפואיות לעתיד
- הוצאות בגין עזרת הזולת לעתיד
- אובדן זכויות פנסיה והטבות סוציאליות
- אובדן תוחלת חיים עתידית
ייתכנו גם נזקים כלליים נוספים, על פי אופיה של הפגיעה וזהותו של הניזוק. לעתים קורה כי במסגרת הנזקים הכלליים הנתבע זוכה לקבל פיצוי בגין "כאב וסבל", אשר נועד לפצות את הנפגע באופן כללי בגין מידת הסבל אותו עבר בעקבות הנזק שנגרם לו. נציין כי הפסיקה מבחינה בין היקף הפיצוי בגין כאב וסבל במקרה של נפגעי תאונות דרכים לבין נפגעי תאונות אחרות.
כיצד מחשבים את היקף הפיצויים בתביעות נזקי גוף
קיימים מספר גורמים אשר מכריעים בנוגע להיקף הפיצויים המשולמים לתובע בתביעות נזקי גוף. אלו הגורמים העיקריים:
גיל הניזוק
ככל שגילו של הניזוק צעיר יותר, כך נהוג להניח כי הוא ייאלץ להתמודד עם הנזקים שנגרמו לו לאורך פרק זמן ארוך יותר וכתוצאה מכך הסבל שלו והכאבים שלו יהיו גדולים יותר, זאת בהשוואה לנפגע בוגר יותר שככל הנראה יתמודד עם הנזקים שנגרמו לו במשך תקופת זמן קצרה יותר.
על פי אותו היגיון, במועד חישוב היקף הנזקים העתידיים של הניזוק, ככל שגילו של הניזוק נמוך יותר, חישוב הפיצוי יתבצע על פני פרק זמן ארוך יותר, על בסיס תוחלת החיים הממוצעת באוכלוסיה. בשורה התחתונה, ככל שגיל הניזוק צעיר יותר, כך היקף הפיצויים יהיה גדול יותר.
חומרת הפגיעה ממנה סובל הניזוק
ככל שהפגיעה שנגרמה לניזוק מפריעה ליכולת התפקודית שלו בצורה משמעותית יותר, כך היקף הפיצויים יהיה גדול יותר. אולם כאן המקום לפרט כי הפסיקה המשפטית מבחינה בין שני סוגים של פגיעה: נכות רפואית ונכות תפקודית.
נכות רפואית נקבעת על ידי מומחים לרפואה, והיא נכות המבוססת על ערכים רפואיים הקשורים לגוף האדם הניזוק, או לנפשו. הגדרת הנכות כוללת את אופיה הייחודי ואחוזים, המכונים "אחוזי נכות". אולם בתי המשפט לרוב לא קובעים פיצויים על פי הנכות הרפואית אלא על פי הנכות התפקודית.
נכות תפקודית נקבעת על ידי בית המשפט, והיא מתחשבת בנכות הרפואית אולם מייחסת חשיבות יתרה להקשר הספציפי של הנכות בתוך חייו של הניזוק. כך הפסיקה מגדירה נכות תפקודית: מגבלה או הפרעה בתפקודו של אדם שנפגע גופנית, כאשר הכוונה היא למידת ההשפעה של הנכות הרפואית על התפקוד ועל הפגיעה בכושר התפקוד בתחומי החיים השונים". לדוגמה, מהנדס תוכנה שנפצע ברגליו, הנכות הרפואית עלולה להיות בשיעור גבוה, אולם מבחינת הנכות התפקודית היא עשוייה להיות נמוכה, מאחר והעיסוק של מהנדס תוכנה אינו מצריך שימוש ברגליים, והמהנדס יכול לכאורה להמשיך לעבוד ולהתפרנס כמעט ללא הפרעה.
במקרים אחרים נראה דוגמה הפוכה, כאשר הנכות הרפואית עשויה להיות בשיעור קטן למדי, אולם אותה נכות קטנה הופכת להיות נכות תפקודית גדולה מאוד, בהקשר הספציפי של חייו ועיסוקו של הניזוק. כך קרה בדוגמה מפורסמת אחת, בקיץ 98': הזמר דיוויד ברוזה נסע חזרה מהופעה במצדה לביתו במרכז הארץ. רכבו התנגש בעמוד, הרכב התהפך המכונית וברוזה נפצע באורח בינוני. בעקבות התאונה נקבעו לזמר 25 אחוזי נכות, והזמר תבע מחברות הביטוח פיצוי בסך 4.9 מיליון שקלים. בכתב התביעה ציין ברוזה את הנזקים שנגרמו לו בגין התאונה, ובעיקר בידו השמאלית, בגין הופעות שביטל ואשפוזים וטיפולים יקרים שמימן.
חברות הביטוח ביקשו לדחות את תביעתו של הזמר בנימוק שברוזה חזר לאיתנו לאחר התאונה. כראיה לכך הם הציגו בבית המשפט קלטות וידאו שבהן מתועדות הופעותיו של ברוזה ברחבי הארץ ובתוכניות אירוח בטלוויזיה.
כלומר, טענתם הייתה שהנכות הרפואית לא תורגמה לנכות תפקודית, שהרי ברוזה חזר להפיע כרגיל.
אולם בית המשפט קבע, לאור עדויות מומחים, כי לברוזה נגרמה נכות תפקודית משמעותית, מאחר והיקף הופעותיו ירד באופן דרמטי. השופטת פסקה לזמר פיצויים בהיקף של 1.2 מיליון ש"ח, רבע מהסכום שתבע.
רמת ההשתכרות של הניזוק
רכיב משמעותי בהיקף הפיצוי הוא הפסד של ימי עבודה בעבר, ואובדן יכולת השתכרות בעתיד, בעקבות הנזק הגופני או הנפשי שנגרם לניזוק. ככל שרמת שכרו של הניזוק הייתה גבוהה יותר, כך סכום הפיצוי יהיה גדול יותר.
בהמשך לכך, בית המשפט ייקח בחשבון גם את הפסדי הפנסיה של הניזוק, המושפעים מהפגיעה בשכרו.
מצב רפואי קודם
במידה ומצבו הרפואי הקודם של הניזוק היה לקוי באופן כלשהו בטרם אירוע גרימת הנזק, במקרים מסוימים בית המשפט יחליט להפחית את סכום הפיצוי בשיעור כלשהו, על בסיס הטענה כי בהתחשב במצב הרפואי הקודם, ממילא מצבו הכלכלי היה נפגע בצורה כלשהי, ללא קשר לאירוע גרימת הנזק.
פגיעה בניידות
במידה והיקף הנזק גרם לפגיעה ביכולת הניידות של הניזוק, תהיה לכך משמעות כלכלית באמצעי הנגשה לדירתו ולרכבו של הניזוק.
הוצאות על טיפולים רפואיים ועזרה במשק הבית
ככל שהיקף ההוצאות הישירות על רפואה וסיוע גדולות יותר, כך גם יהיה הפיצוי.
סוג התאונה
באופן כללי ניתן לומר, כי פיצוי כספי בגין נזקי גוף גדול יותר במקרים של רשלנות רפואית, תאונות עבודה ותאונות מסוגים שונים, לעומת תאונות דרכים בהם הפיצוי הכספי הוא יחסית בהיקף קטן יותר.
חשוב לציין כי הגשת תביעה לנזקי גוף לא פוטרת מהגשת תביעה לביטוח לאומי לפי חוק הביטוח הלאומי בגין אותו אירוע.
אנו מקווים שנהניתם מקריאת המדריך ומזמינים אתכם ליצור איתנו קשר לשיחת ייעוץ ללא התחייבות.
כיצד עורך דין מומחה לנזקי גוף יכול לעזור לכם
כפי שודאי שמתם לב, תחום נזקי הגוף מושפע מעשרות שנים של פסיקה משפטית מורכבת, וכולל עשרות סעיפים ותתי סעיפים שרק עורך דין בעל מומחיות וניסיון רב שנים יודע לנווט בהם, כמטפס הרים המכיר כל משעול. כל פרט שעשוי להיראות לכם שולי עשוי להיות המפתח להגדלה משמעותית של הפיצוי. אילו הוצאות יכולים להיכלל בכתב תביעה? מה היקף הפיצוי שאפשר לתבוע? מהי העילה הנכונה לתבוע בגינה? עורך דין גיא כהן, המומחה לדיני נזיקין ונזקי גוף בפרט, עומד לרשותכם ביחד עם צוות של עורכי דין מנוסים.