פיברומיאלגיה היא הפרעה הגורמת לכאבים בנקודות שונות בגוף המלווים בעייפות, מצבי רוח ובעיות נוספות, שעלולה לגרום לירידה באיכות החיים ואף לנכות ולאבדן כושר עבודה.
סימני המחלה
מחלוקת גדולה נטושה בין הרופאים באשר לאבחונה של המחלה. בעוד שברפואה המערבית יותר ויותר רופאים מקבלים את האבחנה כמחלה ראומטית שסימניה מערבים הן את התחום הנוירולוגי הן האורטופדי והן הנפשי, רבים מהרופאים, ובמיוחד אלה שכותבים חוות דעת עבור חברות הביטוח, משייכים את המחלה לתחום הנפשי בלבד, וכפועל יוצא מייחסים את כל הסימפטומים למצב נפשי שמקורותיו בעברו של החולה.
בפועל הסימן העיקרי והאופייני ביותר של פיברומיאלגיה הוא כאמור בתחום האורטופדי הבא לידי ביטוי בכאב שרירים מפושט, המערב את שני צידי הגוף, אולם לעתים הכאב מופיע דווקא באזורים מסוימים כמו הצוואר וחגורת הכתפיים. על פי מחקרים עדכניים לוקים בתסמונת הפיברומיאלגיה 2-4% מהאוכלוסייה וכ-95% מהם הן נשים, כאשר שיא התחלואה בגילאים 35-55.
מחלת הפיברומיאלגיה יכולה לתעתע ולהזכיר הרבה מחלות אחרות, מה שמקשה על האבחון והזיהוי הוודאי בקרב הלוקים בה. כך למשל, מדווחים החולים שהכאבים מזכירים את התחושה של מחלת השפעת, ולעתים הם משפיעים גם על המפרקים וגורמים להתנפחות שנצפית כמו דלקת פרקים, אך ללא סימני דלקת. סימפטומים נוספים הם כאבי ראש חזקים, מעי רגיז וכאבים במפרק שבין הלסתות.
מאפיין חשוב נוסף של פיברומיאלגיה הוא עייפות כרונית שמלווה את הלוקים במחלה במשך כל שעות היום, גם אם ישנו שעות רבות. העייפות באה לידי ביטוי דווקא אחרי ההתעוררות בבוקר או בשעות אחר הצהריים.
כמו כן, אצל רבים מחולי הפיברומיאלגיה חלים שינויים ביכולת הקוגניטיבית, מתעוררות בעיות בריכוז וקושי רב בביצוע פעולות הדורשות חדות מחשבה וזריזות ונצפים מצבי רוח קיצוניים. שילוב תחושות הכאב הרב עם העייפות המתמדת, והתסכול בשל הירידה ביכולת הקוגניטיבית, משפיע עמוקות על התפקוד היום-יומי של הסובלים מהתסמונת. הם מתקשים בביצוע בפעולות הנדרשות מהם במקום העבודה, וחווים משברים משפחתיים וחברתיים על רקע מצבם הנפשי המתערער, עד כדי כך ש-30-50% מהחולים עלולים ללקות בדיכאון או חרדה.
מדוע זה קורה?
תורשה וטראומות גופניות ובמיוחד חבלות צוואר, נמצאו קשורות מבחינה סטטיסטית לעליית הסיכון של התפרצות התסמונת. גם טראומות נפשיות פתאומיות, סטרס ומחלות זיהומיות ארוכות וקשות כדוגמת מחלת הנשיקה, עשויים להוות זרז להתפרצות.
זכויות בביטוח לאומי ולפיצוי בגין אבדן כושר עבודה
למרות שתסמונת הפיברומיאלגיה מגבילה את הלוקים בה באופן ניכר ולפיכך מדובר במצב של נכות לכל דבר, יש רופאים שעדיין מתכחשים לקיומה, ואולי כחלק מגישה זו לא מצאה לה עדיין הרפואה הקונבנציונלית תרופה.
יחד עם זאת יכולים החולים לקבל פיצוי כספי על אובדן כושר עבודה מביטוח לאומי או מחברות הביטוח שבהן הם מבוטחים במקרה שנאלצו לצמצם את שיעור המשרה שלהם או אף לוותר על העבודה בה עסקו. לחולי פיברומיאלגיה שהוכרו כבעלי דרגת אי כושר והם מוגבלים במידה זו או אחרת ביציאה לעבודה אמור להעניק ביטוח לאומי קצבת נכות כללית. יחד עם זאת, מכיוון שחולי פיברומיאלגיה מתלוננים בעיקר על כאבים שקשה מאוד להוכיח, קביעת דרגת הנכות נעשית קשה במיוחד, וחברות הביטוח והועדות הרפואיות בביטוח לאומי מערימות קשיים על הפונים.
זה המקום להתייעץ עם עורך דין המתמחה בייצוג מבוטחי אובדן כושר עבודה מסוג זה ולהיעזר בו, על מנת להעלות את סיכויי הצלחת התביעה. הידע המשפטי והניסיון המקצועי בהתנהלות מול ביטוח לאומי וחברות הביטוח, מהווים יתרון משמעותי בעת ניהול תביעות ועשויים להכריע את הכף לטובת המבוטח, כבר בשלבים מאוד מוקדמים של הטיפול בתביעה.