דיני הביטוח, ודיני הפנסיה אינם נלמדים במסגרת קורסי החובה באוניברסיטאות או במכללות, ורק במעטות מהן ניתן למצוא קורס בחירה העוסק בהם. רק דיני הנזיקין נלמדים באקדמיה ועל פי רוב זהו התחום שעורך דין העוסק בנזיקין יפרסם.
דיני הביטוח לקוחים מעולם דיני החוזים, וזאת מכיוון שהפוליסה היא חוזה שעניינו ביטוח. החוקים החלים על הפוליסה מרוכזים בתוך מרכז אחד, הוא חוק חובה הביטוח, תשמ"א-1981.
חוק קצר זה מתווה את הבסיס לדיני הביטוח אולם הוא דל ולא ניתן למצוא בו מענה לכל השאלות שעולות כאשר מתעורר סכסוך בין חברת ביטוח למבוטח. כאשר המבוטח נדחה בתביעה שהוא מגיש לחברת הביטוח יש לפנות לפסיקה הענפה ולהוראות חוזר המפקח על הביטוח באגף שוק ההון במשרד האוצר על מנת למצוא מקור הון שיעזור למבוטח לקבל מה שמגיע לו בחברת הביטוח.
גם על תביעות של מבוטחים כנגד קרנות פנסיה חלות הוראות המפקח על הביטוח, אולם להבדיל מפוליסה, אין אף חוק המסביר את היחסים שבין הקרן לבין העמית המבוטח.
כאן הנעלמים גדולים עוד יותר, ורק עורך דין בעל ניסיון בתביעות מול קרנות פנסיה יכול לסייע להם בסוגיות כגון: היכן מוגשת תביעה שכזו, אילו דינים חלים מתחום המשפט המנהלי, מהו אותו חוזה בין העמית המבוטח לבין הקרן, מהי הכתובת לתביעה בבית משפט כאשר קרן הפנסיה דוחה את התביעה, באיזה אופן ניתן לערער על דחיית תביעה של מבוטח, האם מדובר בשאלה רפואית שאז ניתן לערער לוועדה רפואית, או שמא מדובר בשאלה מינהלית, המחייבת פנייה לבית הדין לעבודה, או אחרי כמה זמן חייבים לערער על כל החלטה (להבדיל מדיני התיישנות רגילים החלים בתביעה על פי פוליסה) ועוד.
ובכן, איזה עורך דין צריך כאשר נפגעים פגיעת גוף?
התשובה היא: רק עורך דין בעל ניסיון רב בכל שלושת התחומים – הנזיקין, הביטוח והפנסיה, ולאו דווקא בסדר החשיבות הזה.
כאשר אדם נפצע ולא יכול לעבוד, הכי מדאיג אותו לדעת מהיכן תגיע משכורתו. הפתרון לכך מצוי הן במשכורת שלו והן בפנסיה שלו. לעיתים באחת מהן, ולעיתים בשתיהן יחד, אך כשחלילה אין אף אחת כזו בנמצא, יש לבדוק אפשרות לתבוע את המעביד.
עולם הביטוח נע בעשרים השנים האחרונות מתחום הביטוח לתחום הפנסיה. המוצרים שם זולים יותר ומאז החוק המחייב כל מעסיק לדאוג לפנסיה עבור עובדיו, יותר ויותר מעסיקים יוצאים ידי חובה בצירוף העובדים לפנסיה, לעיתים אף מבלי לבדוק איתם מה רצונם ומה יותר כדאי להם.
ההתייחסות האדישה של המעבידים לנושא גורמת לכך שמעורבותו של עורך דין מומחה בתביעות ביטוח ותביעות פנסיה היא זו שבעת צרה תבטיח לעובד תשלום חלף שכר, כלומר תשלום חודשי במקום המשכורת שלא משולמת כשהעובד לא יכול להמשיך ולעבוד, ומבטיח גם רצף זכויות והמשך הפרשות סוציאליות לגיל הפנסיה.
לאחר שעושים את הצעד החשוב הזה ומבטיחים לנפגע את השכר גם בתקופה בה הוא נמצא באובדן כושר עבודה, ניתן להמשיך ולבדוק מה מגיע לו במסגרת תביעת נזיקין, ומה הוא זכאי לקבל מביטוח לאומי.
רק עורך דין המומחה גם בתביעות פנסיה, גם בתביעות ביטוח וגם בתביעות נזיקין יכול להבטיח לנפגע שהוא לא ייפול בין הכיסאות, שטיעוניו במקום אחד לא יפריעו לו במקום אחר, ושלא ייעשו טעויות שלעיתים אפילו עורך דין מומחה לא יכול כבר לתקן.